Denna vägledning beskriver Wästra Näsbyparks ursprungliga utformning och karaktär och syftar till att underlätta för nyinflyttade (och andra) genom att vara ett stöd vid ommålning, tillbyggnader och andra förändringar. Området har i stort sätt behållit sin karaktär över åren även om en viss utveckling har skett sedan husen byggdes. Vägledningen är inte bindande utan det är rekommendationer om hur vi som fastighetsägare kan bidra till att bevara det formspråk och den harmoni som finns i området. Det är betydelsefullt för att Wästra Näsbypark även i fortsättningen ska behålla sin särprägel och vara attraktivt att bo i och flytta till.
För många åtgärder krävs det bygglov, vilket man ansöker om hos Stadsbyggnadskontoret. Grunden för bygglovgivningen är detaljplanen. Den detaljplan som gäller för kvarteret Tranan (D 300) antogs av Täby kommun 2014. Av planbestämmelserna framgår bl.a. följande:
Bebyggelsen ska ha ett enhetligt formspråk med samordnat material och färgval. Fasad ska ha ljusa pastellfärger. Bygglov krävs för omfärgning av fasad. Utöver byggnadsarean får en 15 kvm tillbyggnad i ett plan uppföras i markplanet.
Historik
För cirka tusen år sedan var omgivningarna runt vårt nuvarande område en farled för vikingarna som seglade från Täby Kyrkby ner mot Näsbyviken för vidare färd ut på de stora haven. När området började bebyggas i slutet av 1990-talet hade farleden minskats till en bäck längs Sågtorpsvägen, som nu är byggd i en kulvert under mark. Här låg länge en handelsträdgård innan Skanska Bygg AB köpte marken. Då området består av gammal sjöbotten fick man komprimera marken med stora stenblock innan husen kunde uppföras. Byggnationerna startade vid Kvarntorpsvägen och fortsatte sedan österut mot Tibblevägen. Bygget skedde på plats och man hade byggt upp verkstäder längs Sågtorpsvägen som sen revs succesivt när husen stod klara. Mellan åren 1997 till 1999 stod ett hus klart för inflyttning varje fredag utan undantag.
Om man köpte sitt hus innan det var byggt hade man stor frihet att ändra i den föreslagna interiören inklusive köksutrustning, vilket inneburit att knappt ett enda hus är det andra likt. Exteriört fanns det däremot helt andra begränsningar och några ändringar fick inte göras. Det enda undantaget från det var att man kunde få bygga en enplansvinkel på ca 10 – 16 kvm på baksidan av huset, vilket flera husägare valde att göra. Husen byggdes med gjuten grund, som pålades ner till fast berg. Så stadigt står våra hus idag, men omgivande mark har på vissa ställen sjunkit någon eller några decimeter.
Hustyper och formspråk
De ursprungliga husen har klassiskt rena linjer med spröjsade fönster. Det är moderna hus i gammal stil. Inspirationen är hämtad från landsbygdens stilfulla hemman och småstädernas charmiga hantverkskvarter. Tanken var att de små tomterna skulle kompenseras med oregelbundenheten i storlekar på hus och ljusinsläppet utifrån som uppnåddes med de halva övervåningarna. Alla hus har intilliggande carport och förråd i samma utförande. Husen byggdes med stående träpanel och målades gråa (S 3005-G80Y) eller gula (S 1020-Y20R)med ljusare grå (S 2005-G80Y) eller gråvita knutar (S-1520Y).
- Villa Åkerö är ett hus med två hela våningsplan på totalt ca 134 kvm. Av denna typ byggdes 38 hus varav 28 som parhus. Flera av dessa har utökats med en liten tillbyggnad i bottenplanet.
- Parhus Risäter är ett hus med halv övervåning där ytterdelarna av övervåningen är en låg vindsdel. Av denna typ byggdes 24 fastigheter med en bostadsyta på ca 100 kvm. Flera av parhusen Risäter har senare byggs ut så att man inkluderat vinden i bostadsutrymmet vilket gett dessa hus samma stil och yta som Villa Åkerö.
- Villa Risäter som är ett fristående hus med halv övervåning, men där taknocken är vriden 90 grader mot de övriga husen och där de lägre vindsutrymmena omger båda sidor av övervåningen. Vidare har flera av Villa Risäter-husen byggts om där man vridit taknocken 90 grader samt byggt in vindarna vilket även gett dessa hus ett utseende som påminner om och har samma bostadyta som Villa Åkerö-husen.
- Grindstugorna består av två stycken fristående hus på ömse sidor om infarten från Sågtorpsvägen med putsad fasad till skillnad från övriga hus med träfasader. Dessa hus ramar in huvudinfarten till området.
Tillbyggnader och externa förändringar
Området har en bebyggelse av enhetlig karaktär vad beträffar utformning, material och färgsättning samtidigt som intrycket blir varierande genom husens gruppering och medvetet utformade gatu- och gårdsrum (gårdarna Västergården, Östergården och Mittgården).
För att behålla denna harmoniska karaktär är det väsentligt att tillbyggnader och andra förändringar anpassas väl till den befintliga miljön, samt att även färgsättningen passar in med grannarnas hus.
Om du planerar en förändring – kolla med kommunen vad som kräver bygglov.
Tranans samfällighetsförening har beslutat att inte godkänna attefallsåtgärder och friggebodar som placeras närmare samfällighetens mark än 4,5 meter. Det innebär att dessa åtgärder inte blir bygglovsfria utan att de kräver bygglov.
Ursprunglig färgsättning och material
Ytterväggar/Fasad
Det fanns två originalfärger på husen i området:
Gråa hus
- Stående panel – Kulörer:
- S 3005-G80Y (Grå)
- Fasaddetaljer – Kulörer:
- S 2005-G80Y (Ljusgrå)
- Dörr – Kulörer:
- S 6010-G10Y (Mörkgrön)
Gula hus
- Stående panel – Kulörer:
- S 1020-Y20R (Gul)
- Fasaddetaljer – Kulörer:
- S 1502Y (Gråvit)
- Dörr – Kulörer:
- S4040-Y80R (Kontrasterande röd)
Den lilla Risätervillan målades även S 2005-G80Y (Ljusgrå)
Tak över entré, även vid utbyggnad
- Dubbelfalsad plåt (ej tegel) – Kulör
- S 1502Y
Fönster
- Vita, genomgående spröjsade (även altandörrar) dock ej spröjs på mindre badrumsfönster.
Tak
- Betongpannor, tegelröda.
Carport och Förråd
Ytterväggar/Fasad
- Stående panel – Panelkulör
- S 4010-G10Y (Ljusgrön)
- Fasadsnickerier – kulör
- S 6010-G10Y (Mörkgrön)
Dörrar
- Kulör mörkgrön S 6010-G10Y
Fönster
- Vita, spröjsade
Tak
- Dubbelfalsad plåt (RMM), kulör S 7502-B
Nyare varianter
På senare år har det förekommit en del variationer vad gäller färgval. I detaljplanen står det att fasadfärgerna ska vara ljusa pasteller. Tanken med det är att färgsättningen ska gå i samma grundfärger som tidigare och inte avvika för mycket.
Till sist
God grannsämja regleras inte av lagar och förordningar utan bygger på ömsesidigt hänsynstagande. Detta är viktigt för trivseln i ett grupphusområde där husen står tätt
Så står det i den miljöhandbok som följde med husköpen när området var nybyggt.
Varje fastighetsägare äger sin egen mark och ska ha möjlighet att utforma sitt boende efter sina egna behov och önskemål. Att husen varierar lite kan bidra till en positiv variation. Men det är också viktigt att tänka på att en grannes frihet också är en annan grannes ofrihet. Särskilt eftersom vi bor tätt på små tomter. På senare år t.o.m. tätare än det var tänkt från början. Vi behöver därför hitta en bra balans och ha en dialog grannar emellan hur vi utformar och förvaltar vårt fina område. Allt för att Wästra Näsbypark ska fortsätta att vara en harmonisk plats att leva och bo på.